Eythora Thorsdottir wint goud voor mentale kracht

Eythora Thorsdottir EK turnen 2017

Brons op vloer, zilver op balk en goud voor mentale kracht. Dat is hoe collega-journalist Marcel Luyckx de succesdag van turnster Eythora Thorsdottir gisteren samenvatte in de mixed zone. En daar had hij, wat mij betreft, groot gelijk in. De medailles van Thorsdottir volgden immers na een minder succesvolle meerkampfinale op vrijdag.

In die finale, waarin ze stiekem al hoopte op een medaille, ging het mis op de toestellen balk en brug. Thorsdottir eindigde ‘slechts’ als twaalfde. Ze moest zichzelf herpakken. Niet alleen fysiek, maar vooral mentaal.

Eythora Thorsdottir had niets meer te verliezen

Natuurlijk spookte die verprutste meerkampfinale ook daags na de wedstrijd nog door haar hoofd. Maar ze wist dat ze op een of andere manier de knop moest omzetten. “Ik had vrijdag heel veel druk op mezelf gezet. Ik wilde het zo graag. En dan mislukt het net,” zei ze op zondag in de mixed zone.

Op zondag keek Thorsdottir daarom op een andere manier naar haar wedstrijd. “Vandaag dacht ik: alles is mooi meegenomen. Als ik mezelf geen druk opleg kan ik ook vrijer turnen in de finales,” wist ze.

De turnster van SV PAX Haarlemmermeer had niets meer te verliezen. In de eerste finale van de dag, die op balk, gingen een aantal van haar concurrentes onderuit. Ook Olympisch kampioene Sanne Wevers turnde niet optimaal. Zij eindigde uiteindelijk op plaats vijf. Maar Thorsdottir had de oefening van haar landgenote nauwelijks meegekregen. Ze zat in haar eigen wereldje. “Ik ben kalm gebleven en heb op mezelf vertrouwd,” zei ze.

Dat vertrouwen, in combinatie met een sterke oefening, leverde haar EK-zilver op. Het gaf haar een boost richting de vloerfinale. In die finale pakte ze uiteindelijk brons. Thorsdottir moest echter lang wachten op het eindresultaat. “Dat was verschrikkelijk. Ik dacht steeds dat er iemand erover heen zou gaan. Dat zei ik bij elke oefening. Want ja, als ik zou zeggen dat het er wel inzat.. dan komt karma misschien ineens.” 

Mentale veerkracht

Met de wederopstanding in Cluj toonde Thorsdottir mentale veerkracht. Dat wist ze zelf ook. “Ik ben blij dat ik sterker ben dan ik denk dat ik ben. Ik ben er nog niet helemaal achter hoe het me gelukt is,” zei ze in de mixed zone.

Ze bekende dat ze stiekem ook wel een beetje ‘bang was’. “Lukt het dan wel op zondag?,” had ze de dag na haar mislukte meerkampwedstrijd nog gedacht.

Diverse peptalks van haar coaches, haar ouders en teamgenote Sanne Wevers hielpen haar er weer bovenop. “Daar heb je soms anderen voor nodig, dat kan je niet alleen tegen jezelf zeggen. Soms ben je niet overtuigend genoeg voor jezelf. En ik ben vaak heel erg streng voor mezelf.”

Met haar twee medailles was Thorsdottir in Roemenië de ster van de Nederlandse EK-selectie. Ze won zilver en brons, maar eigenlijk ontbrak er nog eentje in haar verzameling: de gouden medaille voor mentale kracht.

Thorsdottir is met haar twee EK-medailles bovendien de eerste Nederlandse turnster sinds Verona van de Leur in 2002 die meer dan één medaille heeft gewonnen bij een EK.