9 september 2015

EK blijft De Wits motivatie, ook na zware blessure

Turner en trampolinespringer Derek de Wit heb ik voor het Noordhollands Dagblad lange tijd gevolgd en regelmatig geïnterviewd. In 2015 liep hij tijdens een toernooi in Den Bosch een zware knieblessure op. Ondanks die blessure hield hij de focus op zijn ultieme doel: de Europese kampioenschappen teamgym.

Het hele verhaal over zijn blessure, de revalidatie en zijn doel lees je hieronder.

Derek de Wit

EK blijft De Wits motivatie, ook na zware blessure

Trampolinespringer Derek de Wit (18) houdt ondanks een zware knieblessure hoop op deelname aan het EK teamgym van volgend jaar. In mei 2015 scheurde hij zijn voorste kruisband én de meniscus van zijn linkerknie. De springer onderging onlangs twee operaties en zal negen maanden moeten revalideren. ,,Als het revalidatieproces goed verloopt, bestaat er misschien nog een kans op het EK.”

De Europese kampioenschappen worden oktober 2016 gehouden in het Sloveense Maribor. De Wit, die in december 2014 nog Nederlands kampioen op de minitrampoline werd, gebruikt het EK als motivatie tijdens zijn herstel.

Toen hij zich in mei 2015 blesseerde tijdens een toernooi in Den Bosch, had hij niet verwacht dat hem zo een lange revalidatie zou wachten. ,,Ik had wel veel pijn, maar dat de blessure zo erg zou zijn wist ik niet. Deze liep hij op bij het onderdeel minitrampoline met pegasus. ,,Bij de een-na-laatste sprong raakte ik de weg kwijt in de lucht. Ik wist niet meer waar ik was tijdens mijn tsukahara met dubbele schroef. Ik ben toen op mijn zij geland , legt De Wit uit.

Omdat De Wit en zijn teamgenoten van Turn Totaal uit Langedijk nog maar één sprong moesten doen, krabbelde de Bovenkarspeler overeind. ,,Ik ben mank teruggelopen en ben nog een keer gaan springen. Toen ik in de trampoline sprong voelde ik mijn knie een rare beweging maken.

Kruisband

Snel daarna wachtte hem een rit naar het ziekenhuis in Den Bosch. ,,Omdat mijn knie erg dik was, kon er geen MRI worden gemaakt. In de eerste weken was het daarom nog onduidelijk wat er precies aan de hand was.

Omdat De Wit wel een vermoeden had dat het zijn kruisband betrof, besloot hij naar de fysiotherapeut te gaan. ,,Ik heb toen veel krachttraining gedaan om mijn been zo sterk mogelijk te maken. Een paar weken later werd duidelijk dat mijn voorste kruisband en mijn binnenste meniscus waren gescheurd. Uiteindelijk werd De Wit twee keer geopereerd. ,,De eerste operatie was alleen aan mijn meniscus. Bij de tweede operatie hebben ze met een stukje van mijn hamstring een nieuwe voorste kruisband gemaakt.

Nu de operaties voorbij zijn, staat hem een revalidatie van ruim negen maanden te wachten. ,,Dat wordt veel fysiotherapie en krachttraining , lacht hij.

Studie

Het training geven zorgt indirect voor een extra motivatie in het proces van revalideren, weet De Wit. ,Bovendien zit ik nog in het traject richting het EK. Als alles goed verloopt bestaat er nog een kans om het te halen.”

De blessure had overigens niet alleen invloed op de sportcarrière van De Wit. Ook zijn studie, hij studeert aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), leidde eronder. ,,Het laatste blok ben ik door die blessure maar amper op school geweest.

Het leek er zelfs even op dat de blessure ervoor zou zorgen dat De Wit zijn studie zou moeten staken. ,Maar aan het einde van het schooljaar heb ik een gesprek gehad. Ik mag het jaar over doen met behoud van mijn behaalde studiepunten.

Derek de Wit