15 januari 2019

‘Hij zal van boven meekijken’

In januari 2019 bezocht ik coach Johan Tokkie van CrossFit Energy. Op 16 januari zouden ze in die box de hero-workout ‘Murph’ gaan doen, speciaal voor de pas overleden Mike Böke.  Zestienhonderd meter rennen, honderd pull-ups, tweehonderd push-ups, driehonderd airsquats en nog eens zestienhonderd meter rennen, ze doen het allemaal speciaal voor hem. 

Lees hieronder het artikel: 

Mike Boke

‘Hij zal van boven meekijken’

Met de pas overleden Mike Böke uit Hoorn in hun gedachten halen de sporters van CrossFit Energy morgen alles uit de kast. Zestienhonderd meter rennen, honderd pull-ups, tweehonderd push-ups, driehonderd airsquats en nog eens zestienhonderd meter rennen, ze doen het allemaal speciaal voor hem. ,,Hij zal van boven meekijken en iedereen uitlachen als ze de volgende dag met spierpijn rondlopen”, zegt Corina Blokker, Mike’s moeder.

Zwaag De training bij CrossFit Energy in Zwaag staat morgen helemaal in het teken van de pas overleden Mike Böke. Tijdens Murph, een bekende CrossFit-workout, zullen de atleten van Johan Tokkie samen streven naar iets moois. „Murph en Mike zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat willen we deze dag uitstralen”, vertelt Tokkie.

De verbintenis ontstond toen Tokkie, die drie jaar lang training gaf aan Mike Böke, eind 2017 een WintertijdChallenge organiseerde voor Spieren voor Spieren. „In het verloren uur deden we Midnight Murph, een combinatie van hardlopen, pull-ups, push-ups en airsquats”, aldus de hoofdcoach en personal trainer van de box aan De Oude Veiling in Zwaag. ,,Met die actie haalden we ruim 14.000 euro op. Dat was het hoogste bedrag in Nederland. We deden het voor Mike. Het was destijds zo mooi dat ik het nu weer wilde doen. Ter nagedachtenis aan Mike.”

Kapot

Eind november 2018 overleed Mike Böke op veertienjarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Pompe (een ziekte die ervoor zorgt dat de spieren langzaam in kracht achteruitgaan) en epilepsie. „Ik ben er nog steeds helemaal kapot van”, zegt Tokkie. ,,Er gaat geen dag voorbij waarop ik niet aan Mike denk. We hebben zo’n mooie tijd gehad samen. Door hem ben ik oprecht een beter persoon geworden.”

De tranen lopen over zijn wangen als hij terugdenkt aan zijn vriend, zijn trainingspartner. „Ik heb ontzettend veel van hem geleerd. Over het leven, trainen en optimisme. Als echte vrienden trainden we samen, maar hadden we ook de grootste lol. Op een gegeven moment ging Mike zo hard achteruit dat samen trainen er niet meer inzat. Dat heeft me enorm geraakt.”

Rond de zomer van 2017 kreeg Mike naast de ziekte van Pompe te maken met epileptische aanvallen. „Ineens kreeg hij zelfs zeven aanvallen in twee dagen tijd”, vertelt Corina Blokker, de moeder van Mike. ,,En dat in combinatie met zijn spierziekte. Hij kon niet meer eten, niet meer lachen. Toch knapte hij wonder boven wonder weer even op. In januari 2018 ging hij naar Leekerweide.”

Moment van steun

Tokkie zocht zijn vriend daar elke maand op. Het was zijn moment van steun. „Het was echt vaste prik. Daar keek ik ook naar uit: Mike weer zien. Ik reed met alle liefde en plezier die kant op. Het liefst had ik dat mijn hele leven volgehouden. Helaas is het veel te snel geëindigd”, zegt Tokkie.

Eind november 2018 sloeg immers het noodlot toe. In drie dagen tijd kreeg Mike ruim zeventig epileptische aanvallen. Die strijd kon hij niet winnen. „Johan heeft hem het laatste jaar flink achteruit zien gaan”, vertelt Blokker. ,,Maar ze hebben elkaar ook hele mooie dingen gebracht. Die twee hadden een heel speciale band. Iedereen in de box leefde altijd met ons mee, dat was ontzettend mooi.”

Mede daarom verwacht Tokkie dat het morgen druk wordt in zijn box. „Iedereen kende Mike”, zegt hij daarover. ,,Op wat voor manier dan ook. Direct na zijn overlijden kreeg ik al berichtjes of we Murph nog eens zouden doen voor Mike. In eerste instantie voelde ik me daarvoor niet sterk genoeg.” Tokkie wachtte daarom op het juiste moment. „Ik wilde dat ik er zelf ook klaar voor zou zijn. Dat moment is nu aangebroken. Niets is mooier dan hem met deze workout nog een keer te eren”, vertelt Tokkie.

Echte ’Mike-dag’

De eigenaar van CrossFit Energy hoopt dan ook op een mooie trainingsdag. „Het moet woensdag een echte Mike-dag worden. Als we samen kunnen lachen en huilen, dan ben ik al heel blij. Het is een ontzettend zware workout, maar als je weet waar je het voor doet dan kun je hem probleemloos doorstaan. We doen dit samen. Met zijn allen voor Mike.” Ook Mike’s moeder sluit zich daarbij aan. „Van boven zal hij meekijken en hij zal iedereen uitlachen als ze de volgende dag met ontzettend veel spierpijn rondlopen”, besluit Blokker.

Mike Boke