18 januari 2019

Jorien Laan via acrogym naar het NK gewichtheffen in Amsterdam

Jorien Laan (24) uit Hoogkarspel verhuisde vorig jaar naar Den Bosch. Daar trainde ze afgelopen zomer samen met twee ploeggenoten keihard voor een carrière als topsporter in de acrobatische gymnastiek. Totdat een van haar teamgenoten stopte en ze plotseling zonder team zat. 

Voor het Noordhollands Dagblad interviewde ik Jorien over haar uiteindelijke overstap naar gewichtheffen en haar deelname aan het aanstaande NK in Amsterdam.

Jorien Laan

Jorien Laan via acrogym naar het NK gewichtheffen in Amsterdam

Jorien Laan (24) uit Hoogkarspel verhuisde vorig jaar naar Den Bosch. Daar trainde ze afgelopen zomer samen met twee ploeggenoten keihard voor een carrière als topsporter in de acrobatische gymnastiek. Tot één van haar teamgenoten ermee stopte. Van het een op het andere moment had Laan geen team meer en verruilde ze haar acrotrainingen voor CrossFit: een vorm van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Eind december plaatste ze zich zelfs voor het NK gewichtheffen.

Toen ze nog aan acrogym deed, bezocht Laan de box van het Bossche CrossFit Duketown al twee keer per week. ,,We gingen daarheen voor onze krachttraining. De box zat in hetzelfde gebouw als de acrohal. Maar destijds was ik nog volop aan het trainen voor acrogym. Ik zou een damesgroep vormen met Fem van Os en Veerle Martens en we waren hard bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Totdat Veerle helaas stopte,” vertelt ze.

Na dat moment was de keuze voor CrossFit snel gemaakt door de Hoogkarspelse. ,,Ik wilde niet doortrainen zonder team en had al een huis in Den Bosch. Hier weer weggaan was voor mij dus ook geen optie. Omdat ik CrossFit ook heel leuk vond, begon ik daarmee.” Voor Laan begon het met een paar trainingen per week, maar haar nieuwe sport beviel zo goed dat ze al snel vijf keer per week in de box te vinden was. ,,Op een gegeven moment heb ik met mijn coaches gepraat over mijn ontwikkeling in de sport. Ik wilde wel een serieus doel hebben. Uit dat gesprek bleek dat gewichtheffen wellicht een goede optie zou zijn.”

Combinatie

Ze begon daarom met een combinatie van CrossFit workouts en specifieke gewichtheftrainingen. ,,Gewichtheffen werd steeds serieuzer. Ik verbeterde mijn PR’s en tijdens een training bij de Waalsport Gewichthefacademie werd mij verteld dat ik de limiet voor het NK misschien wel kon halen.”

Laan deed begin december daarom mee aan haar allereerste wedstrijd. ,,Daar wist ik me te plaatsen voor het NK. Sinds dat moment focus ik me tijdens de trainingen volledig op het gewichtheffen. Na het NK ga ik het weer combineren met CrossFit, maar voor nu is dit het dus.” Vooral het technische aspect is iets wat Laan zo leuk vindt aan de sport. ,,Het gaat niet alleen om sterk zijn, maar ook om een goede techniek. Ik leer wat dat betreft elke dag nieuwe dingen. Maar je ziet ook snel vooruitgang in gewichten en techniek. Dat maakt het zo leuk.”

Bij de Nederlandse titelstrijd in Amsterdam hoopt Laan vooral op een goede wedstrijd. ,,Hopelijk kan ik ook in een wedstrijdsituatie in de buurt van mijn persoonlijke records komen,” zegt ze. Deze week stond voor Laan vooral in het teken van vormbehoud. ,,Ik doe geen zware trainingen meer, maar focus me vooral op de techniek. Gelukkig begin ik lekker in vorm te raken, dus het is afwachten wat het NK me brengt. Ik ben benieuwd en ben wel een klein beetje zenuwachtig. Maar zodra de eerste beurt goed gaat, zijn de zenuwen denk ik wel voorbij’’, besluit ze.

Tijdens het NK komt Laan uit in de categorie -71 kilogram. Behalve Laan doet ook Kim Vulperhorst van CrossFit Stedebroec mee aan de nationale titelstrijd van 19 januari in Amsterdam.