Mara Titarsolej is twijfel voorbij

Voor De Stentor interviewde ik turnster Mara Titarsolej van GTV De Hazenkamp Nijmegen in aanloop naar de Nederlandse kampioenschappen turnen. 

Titarsolej is na drie operaties en een lange revalidatie weer terug op het hoogste niveau. Daarover vertelt ze in onderstaand verhaal. 

Mara Titarsolej

Mara Titarsolej is twijfel voorbij

Het einde van haar turncarrière lag op de loer. Maar na drie operaties en nog veel meer moeilijke momenten staat Mara Titarsolej uit Zutphen er weer. ,,Het voelt als een tweede loopbaan.”

‘Zal het ooit nog wel lukken?’ Dat vroeg Mara Titarsolej (19) zich lange tijd af. Door een slepende blessure aan de rechterenkel twijfelde de turnster uit Zutphen vaak over haar toekomst. Maar ze bleef vechten. En na drie operaties is ze dan eindelijk terug. De twijfels zijn voorbij, het vertrouwen is er weer. Bij het NK op 22 en 23 juni staat Titarsolej voor het eerst sinds 2016 weer oog in oog met het Nederlandse publiek.

Eerder deze maand turnde ze al een testwedstrijd in Zwitserland, waar ze haar comeback beloond zag met een gouden plak op de meerkamp. ,,Daardoor kreeg ik het vertrouwen dat ik het nog steeds kan. Weer een wedstrijd turnen zag ik als motivatie, ook al turnde ik een basisprogramma. Het was een belangrijke prikkel”, vertelt Titarsolej.

Dat had de Zutphense nodig; het vertrouwen was de laatste jaren vaak ver te zoeken. Bij een val op het NK in 2016 liep Titarsolej een stressfractuur op en de pijn in haar rechterenkel bleef maar terugkomen. ,,Ik wist daardoor niet zeker of ik überhaupt nog wel een keer een wedstrijd kon turnen. Met het opbouwen bleef ik telkens steken op een bepaald punt, waarna ik weer last van mijn enkel kreeg. Na twee operaties had ik zoiets van: lukt het ooit nog wel?”

De derde operatie, in april 2018, bleek uiteindelijk de zogenaamde redding. ,,Ik wilde het nog één keer proberen en ging er ook relaxter in. Ik dacht: ik zie wel waar het schip strandt.”

Blijvende pijn

Titarsolej besloot vorig jaar alle tijd te nemen voor haar herstel. Tussendoor ging ze in haar eentje op vakantie naar Indonesië en laadde zich op voor de comeback. ,,Die vakantie nam druk weg en zorgde ervoor dat ik uit mijn dip kwam. Ik kwam positiever terug en focuste me puur op mezelf.”

Die instelling heeft geholpen, weet ze nu. ,,Voorheen voelde ik veel druk, van alle kanten. Vooral van mezelf. Ik vond dat mijn enkel beter moest worden en snel. Dat zorgde dat ik steeds te snel ging, waardoor het niet goed kwam.”

Hoewel de pijn aan de enkel blijvend is, kan Titarsolej er naar eigen zeggen inmiddels weer ‘prima’ mee functioneren. ,,Door deze periode heb ik bovendien geleerd sneller te relativeren. Als ik een keer een slechte dag heb, raak ik niet meer meteen van slag. Ik ben zekerder geworden en heb meer vertrouwen.”

Titarsolej wil dan ook niets overhaasten. ,,Ik ben vooral bezig met het nu. Met dingen die er op korte termijn aankomen, zoals het NK. Het voelt voor mij echt als een heel andere carrière, een soort tweede loopbaan. Daar wil ik het beste uit halen. Wat dat is, zullen we op lange termijn zien. Ik ben allang blij dat ik er bij het NK weer sta. Natuurlijk zit het WK-traject in mijn achterhoofd, maar daarvoor moet ik nog veel werk verzetten. Ik bekijk het stap voor stap.”

Fotografie: Iris van den Broek 

Mara Titarsolej