30 december 2018

Special Olympics-turner Erik (31) uit Vaassen daagt zijn held Epke uit: ‘Vlieg je mij voorbij?’

Als onderdeel van de PlayUnified campagne van Special Olympics daagde turner Erik van Loenen zijn idool Epke Zonderland uit. Tijdens A Touch of Gold in het Ziggo Dome namen de twee het tegen elkaar op. Ik maakte er een verhaal over voor De Stentor.

Special Olympics-turner Erik (31) uit Vaassen daagt zijn held Epke uit: ‘Vlieg je mij voorbij?’

,,Het is altijd leuk om weer in de Ziggo Dome te zijn en hier een oefening te doen. Zeker samen met Epke.” Was getekend: Special Olympics turner Erik van Loenen (31) uit Vaassen. 

Tijdens A Touch of Gold, de eindejaarsshow van de Nederlandse gymnastiekunie in de Ziggo Dome, turnde hij samen met zijn idool Epke Zonderland aan het onderdeel brug.

Onder luid applaus en gejoel kwam Van Loenen zaterdagavond de Ziggo Dome binnen. ,,Ik had helemaal geen last van zenuwen, ik heb eigenlijk gewoon mijn act opgevoerd. Natuurlijk heb ik eerst wel even gekeken hoe Epke het deed’’, zei Van Loenen.

Zonderland mocht immers eerst het podium betreden voor zijn oefening. ,,Die was prima. Ik heb hem dit keer goedgekeurd, want hij was veel beter dan tijdens de Olympische Spelen in Rio. Laten we zo doorgaan,” grapte de turner uit Vaassen.

Al gauw verscheen er een lach op het gezicht van Zonderland. ,,Ik moet ook vooruitgang blijven boeken, toch?”, lachte de Friese turner. ,,Dit was superleuk om te doen. In eerste instantie was het de bedoeling om samen in de trainingshal in Heerenveen te turnen. Maar last-minute kwam het idee rondom A Touch of Gold. Vetter dan dit, samen optreden in de Ziggo Dome, wordt het niet.”

Samen sporten

In oktober werd de Oranjeturner via social media al uitgedaagd door Van Loenen. ,,Hee Epke, flying Dutchman. Je vliegt toch zo graag? Maar vlieg je mij voorbij? Of durf je soms niet?”, zei Van Loenen in de uitdagingsvideo.

De positieve respons volgde al snel. Zonderland accepteerde de challenge die onderdeel is van de campagne PlayUnified van de Special Olympics Nederland. De inzet hiervan is om sporters met een verstandelijke beperking en hun sportidolen bij elkaar te brengen. ,,Ik wilde samen met Epke sporten op de brug en ben superblij dat we dat in de Ziggo Dome hebben gedaan”, vertelde Van Loenen.

De challenge heeft de turner uit Vaassen bovendien weer extra energie gegeven voor het nieuwe jaar. “Volgend jaar doe ik mee aan de Special Olympics in Abu Dhabi en daar wil ik het natuurlijk ook supergoed doen.”

Cadeautjes

Volgens zijn idool Epke moet dat wel goedkomen. ,,Je moet jezelf niet gek laten maken. Geniet van het moment, net zoals je in de Ziggo Dome hebt gedaan. Ik ga je in de gaten houden.”

Voor de wereldkampioen aan rekstok was het overigens nog niet gedaan na de challenge. Van Loenen had immers nog twee cadeautjes voor de wereldkampioen in petto: een fotoboek van de Special Olympics en een knuffel voor zijn pasgeboren zoon Bert. ,,Dat had je niet hoeven doen man, ,zei Zonderland met een glinstering in zijn ogen. ,,Superlief, dankjewel. Ik zou zo graag iets extra’s terug willen geven,” vervolgde hij.

Van Loenen wees backstage nog even naar de arena. ,,Dit was hartstikke mooi, iets wat ik nooit meer zal vergeten.’’

Epke Zonderland