11 december 2017

Trampolinespringer Jimmy Demmers wint met Triffis opnieuw op NK

In december 2017 greep trampolinespringer Jimmy Demmers van Triffis Alkmaar zijn derde Nederlandse titel. Na titels bij het individueel- en synchroonspringen voegde hij ook de titel voor clubteams toe aan zijn palmares. Tijdens het NK in Oss volgde ik Jimmy op weg naar zijn derde titel. Hieronder lees je het verhaal. 

Jimmy Demmers en Sven Mooij

Trampolinespringer Jimmy Demmers wint met Triffis opnieuw op NK

De Velserbroekse trampolinespringer Jimmy Demmers heeft met zijn ploeggenoten Roel Teillers, Bo Bet en Niamh Slattery van Triffis Alkmaar de Nederlandse titel voor clubteams veroverd. Voor de Alkmaarse ploeg was het al de vijfde titel op rij. Voor Demmers zelf was het de vierde overwinning als lid van de formatie.

Met een puntentotaal van 153,925 bleef Triffis de ploegen van KDO Apeldoorn (147,650) en TurnOss (146,065) ruim voor. Triffis had zich na een gedegen voorronde als eerste geplaatst voor de eindstrijd. In de finale, met de top vier teams, kwamen Teillers, Slattery en Demmers in actie.

In die finale beet Teillers het spits af met een oefening die door de Triffis-springers unaniem bestempeld werd als ’de meest spannende’.

Dat wist ook Demmers, die zittend op de grond toekeek naar de oefening van zijn teamgenoot. ,,Roel moest echt vechten, maar kwam de oefening gelukkig door’’, vertelde Demmers. ,,Daardoor kreeg ik wel wat extra zenuwen. De finale is altijd spannend: alle drie de springers moeten het goed doen.’’

Spanning

Toch zorgde dat bij Demmers voor positieve spanning. ,,Als de oefeningen van je teamgenoten lukken, wil je het zelf ook goed doen. Het geeft een soort van extra drang om te presteren.” Voordat Demmers zelf in actie kwam, zag hij ook teamgenote Slattery een gedegen oefening draaien.

Ondertussen liep Demmers wat heen en weer door Sporthal de Rusheuvel in Oss. Hij klapte voor de concurrentie en praatte wat met zijn teamgenoten. ,,Ik was een beetje aan het rondkijken, aan het observeren. Toen ik bijna moest springen, keerde ik weer wat meer in mezelf.” De Velserbroeker moest immers lang wachten voor hij zijn finale-oefening mocht springen. ,,Ze onderbraken onze wedstrijd even zodat ze het wedstrijdprogramma uiteindelijk konden eindigen met een A-springer’’, wist Demmers.

In Oss was Demmers die laatste springer. De laatste springer van zijn ploeg en de laatste springer van de wedstrijd. ,,Ik ben eerst even wat anders gaan doen. Heb een beetje rondgelopen om mijn focus te verleggen. Het is niet goed om zo lang de spanningsboog vast te houden. Pas toen ik bijna weer mocht springen, heb ik mezelf weer opgepept.”

Dat werd duidelijk zichtbaar toen Demmers het hoekje van de zaal opzocht. Vlakbij het scorebord was hij met zichzelf bezig. Dat hij werd aangestaard door een groepje jonge trampolinespringsters deerde hem niet. ,,Ik was echt met mijn taak bezig. Vooraf wist ik al dat ik als laatste moest. Ik kan goed met druk omgaan, maar moest wel even het hoofd koel houden.”

Omhelzing

Terwijl Demmers zich in ’zijn hoekje’ focuste, kwam coach Sven Mooij nog één keer naar hem toe. Een stevige omhelzing moest hem nog net wat meer kracht geven op weg naar de vijfde titel voor Triffis. Teamgenoot Teillers keek af en toe om in de richting van Demmers. Woorden kwamen er niet bij te pas, maar zijn blik moet genoeg zijn geweest.

Toen Demmers de trampoline opstapte werd het stil in de zaal. Hij opende sterk en stabiel, maar na de tiende en laatste sprong ging hij onderuit. ,,De val na mijn laatste sprong was even balen, maar gelukkig was het wel voldoende voor goud. Op een kleine crash na was het gewoon heel goed.’’

Ondanks de grote voorsprong op KDO Apeldoorn durfden de Alkmaarders elkaar pas te feliciteren toen de score van Demmers op het bord kwam. ,,Ik ben ontzettend trots op ons team dat we het voor de vijfde keer hebben geflikt. Dat houdt in dat je vijf keer op rij stabiel hebt gesprongen. Dat zegt heel veel. We hebben echt een sterk team.”

Domper

Voor Demmers was de Nederlandse titel voor clubteams zijn derde titel van 2017. In juni greep hij immers al de titel bij het individueel- en synchroonspringen. ,,Daar had ik niet eens zo over nagedacht, dat dit de derde is. 2017 is best wel een goed jaar geweest. Ik ben flink vooruitgegaan. Het was wel een domper dat ik net niet goed genoeg was voor de WK. Ik miste drie keer net aan de limiet. Dat is zuur, maar dit soort titels doen je dan weer goed. Ik hoor bij de top in Nederland. Het is nu een kwestie van groeien op internationaal niveau. Dat is het belangrijkste doel voor 2018.’’