22 juni 2018

Turnster Elze Geurts terug aan de top na zware blessures

Op weg naar de Nederlandse kampioenschappen turnen van 2018 sprak ik voor De Stentor met turnster Elze Geurts.

Na zware blessures richtte Geurts zich bij de NK op het behalen van een plekje in de EK-trajectselectie.

Het hele verhaal lees je hieronder.

Turnster Elze Geurts terug aan de top na zware blessures

Een plek in de EK-traject-selectie? Dat is voor Elze Geurts een bonus. Na twee zware blessures is de turnster uit Raalte allang blij dat ze terug is.

Ze is fit, haar programma is goed. Na slepende blessures kon Elze Geurts de afgelopen twee jaar eindelijk probleemloos doortrainen. ,,Ik ben iemand die op gang moet komen en dan steeds een stap erbij doet. Die periode heb ik gehad en dat heeft me enorm geholpen. Ik ben ook wat ouder, dat helpt ook qua zelfvertrouwen”, vertelt de turnster uit Raalte.

Mooie stap

Geurts, die vorig jaar Nederland vertegenwoordigde tijdens de Universiade en daar de sprongfinale haalde, heeft zin in het nieuwe seizoen en het NK van dit weekend. ,,Dit jaar doet echt iedereen mee aan het NK, het is nog niet het eindpunt van het seizoen. Als alles goed gaat, kan het zelfs een mooie stap worden naar de rest van het seizoen.”

Daarmee doelt Geurts op mogelijke kwalificatie voor de EK-trajectselectie. ,,Tijdens het NK kunnen acht turnsters zich daarvoor plaatsen. Ik ben fit, vooral op vloer en sprong ligt er voor mij een kans.”

Mooie bonus

Toch is ze niet zo bezig met een plekje in die selectie. Geurts focust zich allereerst op een goed NK. ,,Als ik het haal, zie ik dat vooral als een mooie bonus. Het is al geweldig dat ik dit programma kan turnen en nog steeds zo veel beter aan het worden ben. Dat had ik niet meer verwacht na mijn blessures.”

Toch beseft Geurts dat er tijdens de titelstrijd kansen liggen. ,,Er is zeker een reële kans, maar ik kan ook net de nummer negen zijn. Mijn NK is vooral geslaagd als ik gewoon mijn vier oefeningen ‘hit’. Vooral op vloer en sprong wil ik laten zien dat mijn programma echt goed is, die toestellen springen er bovenuit. Maar ook op balk en brug kan ik goed mee. Ik ga voor een goed en stabiel programma.”

Boodschap

Met dat programma wil de turnster uit Raalte een boodschap afleveren aan het publiek en de bondscoach. ,,Ik wil laten zien dat ik een turnster ben waar je op kunt bouwen. Waar je op terug kunt vallen. Ik sta er wanneer je me nodig hebt.”

Mocht ze bij het NK geen plek in de EK-trajectselectie veroveren, dan is het voor Geurts nog niet voorbij. ,,Dat is wel balen, maar dan ga ik in de zomer doortrainen voor het WK. Als het goed is, heb ik dan ook punten waaraan ik kan werken.”

Toch weet Geurts één ding zeker: ze wil eerst alles op alles zetten bij het NK, zaterdag en zondag. ,,Ik wil ervan genieten, maar ook laten zien dat ik erbij hoor.”