1 oktober 2013

Zonderland: ‘Hambüchen is mijn grootste concurrent’

Tijdens de wereldkampioenschappen turnen van 2013 in Antwerpen deed ik namens NuSport verslag over de verrichtingen van de Nederlandse turn(st)ers.

In aanloop naar de rekstokfinale interviewde ik Epke Zonderland en Fabian Hambuchen. De uitkomst van die interviews lees je hieronder.

Epke Zonderland

Zonderland: ‘Hambüchen is mijn grootste concurrent’

De rekstokfinale bij de wereldkampioenschappen turnen in Antwerpen lijkt opnieuw uit te draaien op een strijd tussen Epke Zonderland en Fabian Hambüchen. De nummers één en twee van de Olympische Spelen van Londen lijken de grootste kanshebbers op de wereldtitel.

De scores van Hambüchen (15,633) en Zonderland (15,433) waren ruim voldoende voor de finale. “Ik heb echt zin in de finale met Epke”, zei de Duitser.

“Ik hoop dat we de battle kunnen turnen waar we allebei van dromen. In de finale zal ik mijn moeilijkheidsgraad nog iets verhogen. De finale-oefening zal een moeilijkheidsgraad van 7,4 hebben. Epke weet dat, dat is geen geheim ofzo.”

Zonderland, die in de kwalificaties nog een moeilijkheid van 7,1 turnde, zal er in de finale ook nog een schepje bovenop doen. “Mijn moeilijkheidsgraad gaat met zes tienden omhoog, maar in de finale zal ik wel wat netter moeten turnen”, aldus de Fries die besefte dat Hambüchen zijn grootste concurrent is.

Wereldtitel

“Ik heb niet zo’n heel helder beeld over wie er allemaal in de finale staan, maar mijn grootste concurrent zal Fabian zijn. Hij doet een vrij moeilijke oefening en heeft ook altijd een goede uitvoering.”

De enige titel die nog ontbreekt in de prijzenkast van Zonderland is de wereldtitel. Hambüchen won die prijs al tijdens de wereldkampioenschappen van 2007 in het Duitse Stuttgart.

Hambüchen en Zonderland stonden één keer eerder samen op het podium bij de wereldkampioenschappen. Bij de mondiale titelstrijd van 2010 in Rotterdam eindigden ze als tweede (Zonderland) en derde (Hambüchen). Ik hoop dat we weer allebei een medaille winnen en samen op het podium staan. We zullen zien”aldus Hambüchen.

De Duitser heeft een soortgelijk podium als die van de Spelen in Londen voor ogen. Zonderland is daar wel over te spreken. “Daar teken ik voor, eenzelfde podium als in Londen. We missen nu wel de Chinese concurrenten die derde en vierde werden bij de Spelen, maar ik denk dat er een mooie mix van finalisten is.”

Epke Zonderland