6 februari 2018

Waterskiester Pemm Huisman stopt nu echt

Begin 2018 besloot waterskiester Pemm Huisman uit Bovenkarspel om te stoppen met topsport. Ik sprak met Huisman over haar besluit om te stoppen en de toekomst.

De uitkomst van dat gesprek lees je in onderstaand artikel uit het Noordhollands Dagblad.

Pemm Huisman waterski

Bovenkarspelse houdt het waterskiën voor gezien en focust zich op studie

Waterskiester Pemm Huisman heeft besloten om te stoppen met topsport. De Nederlands kampioene gaat zich volledig richten op haar studie geneeskunde. Twee jaar geleden stond Huisman ook al op het punt ermee op te houden, maar vorig jaar begon het toch weer te kriebelen.

In 2017 besloot Huisman daarom om toch nog even door te gaan met haar sport. „Twee jaar geleden had ik al een rustig jaar omdat ik niet meedeed aan het Europees Jeugd Kampioenschap (EJK). Toen twijfelde ik al een beetje over mijn toekomst. Maar vorig jaar miste ik het heel erg. Ik wilde graag waterskiën”, vertelt Huisman. Vorig jaar kroonde ze zich tot Nederlands kampioene en door een geslaagde crowdfunding kwam ze ook nog in actie tijdens het EJK in Spanje. „Als die actie niet was gelukt dan was ik misschien toen al gestopt.”

Overpeinzingen

Toch is het voor Huisman nu echt klaar. „Afgelopen zomer had ik nog niet het idee dat het mijn laatste jaar zou zijn. Ik heb er lang over nagedacht. In september ben ik begonnen met mijn studie geneeskunde en ik merk dat dat veel tijd en energie kost”, vertelt ze.

Haar studie kan ze moeilijk combineren met een topsportbestaan. „Met waterskiën kan ik niet werken aan mijn toekomst. Ik kan er niet van leven, het is niet zoals voor een topvoetballer. Dat vind ik jammer. Met mijn opleiding focus ik me daarentegen wel op mijn carrière. Daarom heb ik daarvoor gekozen.”

Het besluit was echter niet makkelijk. De afgelopen maanden wikte en woog Huisman wat af. „Drie maanden geleden werd de ziekte van Pfeiffer geconstateerd en moest ik verplicht rusten. Toen ben ik eigenlijk vooral begonnen met nadenken”, zegt ze.

Drie maanden lang mocht Huisman niet trainen. „Dat was moeilijk want ik miste het echt wel. Langzaam mag ik nu weer beginnen.”

Herinneringen

Tijdens wedstrijden zal Huisman echter niet meer in actie komen. „Ik weet dat ik nog veel kon leren, er meer uit kon halen. Maar het is beter zo. De top bereiken bij bijvoorbeeld een EK is gewoon heel moeilijk. En als het dan wel lukt, heb je eigenlijk nog weinig. Je verdient er namelijk niets mee.” Huisman kijkt met een tevreden gevoel terug op haar loopbaan. „Ik heb het beste eruit gehaald, ben trots op wat ik heb bereikt. Op mijn dertiende werd ik bijvoorbeeld de jongste Nederlands kampioene ooit. Ik heb meerdere nationale titels veroverd en bij de EJK van 2015 werd ik achtste op het onderdeel schansspringen.”

De sport heeft haar meer gebracht. „Ik heb vooral geleerd dat je nooit moet opgeven. Als je ergens voor wil gaan dan moet je niet zomaar opgeven. Twee jaar geleden wilde ik al stoppen, maar dat heb ik niet gedaan. Daar ben ik blij om, want het heeft me veel mooie extra herinneringen opgeleverd.”

Dat Huisman vanaf nu door het leven gaat als ex-topsporter vindt ze lastig. „Aan de ene kant wil je blijven zeggen dat je topsporter bent. Ik bedoel, mijn leven draait om sport. Maar het is ook mooi om te kunnen zeggen dat je topsport hebt gedaan. Mijn gedrevenheid en doorzettingsvermogen zullen bovendien altijd blijven.”

Naast haar studie geneeskunde zal Huisman dan ook blijven sporten. „Trainen doe ik altijd wel. Ik doe aan wielrennen, mountainbiken en ga naar de sportschool. CrossFit vind ik ook heel erg leuk en in de winter schaats ik. Langzaam hoop ik dat allemaal weer op te pakken.”

Pemm Huisman stopt nu echt