24 juni 2020

Topspringers weer op trampoline: Na maanden stilte zijn de salto’s terug in de hal van Triffis

Op 23 juni 2020 mochten de trampolinespringers van Triffis Alkmaar na maanden van stilte eindelijk weer trainen. Door de coronacrisis was de hal wekenlang dicht en trainden de springers noodgedwongen buiten of thuis.

Voor het Noordhollands Dagblad ging ik op bezoek bij de zogenaamde ’terugkeer’ in de hal.

Triffis

Topspringers weer op trampoline: Na maanden stilte zijn de salto’s terug in de hal van Triffis

De topspringers van Triffis Alkmaar hebben na drieënhalve maand hun trainingen op de trampoline weer hervat. Naar alle waarschijnlijkheid keren vanaf 1 juli ook de recreanten en andere wedstrijdsporters terug op de trampolines in Alkmaar.

In De Meent is het dinsdagmiddag bijzonder stil wanneer een groep van negen topsporters onder leiding van coaches Sven Mooij en Sanne Schut de trampolinehal binnenwandelt. Een voor een desinfecteren ze hun handen, waarna ze hun spullen stallen op hun eigen stoelen. „Eindelijk is het zover. We mogen weer springen”, zegt Mooij.

Na de warming-up komen al gauw de eerste salto’s voorbij. „Sinds het begin van de lockdown zijn we bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen. Dat we weer mogen trainen. Het is frustrerend dat we zo lang niets hebben kunnen doen en er geen speciale mogelijkheden waren voor onze topsporters.”

Dat laatste heeft volgens Mooij vooral te maken met het feit dat trampolinespringen sinds 1 januari 2019 niet meer onder het topsportprogramma van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) valt. „Als club hebben we geen topsportstatus meer en ook de sporters krijgen geen financiële ondersteuning van de bond of NOC NSF. Daardoor waren er geen uitzonderingen, ook al doen onze springers mee aan EK’s en WK’s.”

Toch plaatst Mooij dat ook in perspectief. „Ik begrijp dat de binnensport lager op de prioriteitenlijst staat dan de economische consequenties en de medische gevolgen van het virus. Daar heb ik alle begrip voor. Maar voor sporters is zo’n periode ontzettend lastig. Zo lang zonder training voelt alsof je ontwikkeling stil ligt.’’

Na drieënhalve maand zonder training op de trampolines zullen de springers van de Noord-Hollandse topclub weer vanaf nul moeten opbouwen. „Eigenlijk is het net alsof je een blessure hebt gehad: je ligt er lang uit en krabbelt langzaam weer op. Het duurt wel weer even voordat ze allemaal weer op niveau zijn. En dat terwijl sommige springers er vóór de lockdown lekker inzaten.”

Een van die springers is Niamh Slattery. „Tijdens de laatste training in maart deed ik nog nieuwe sprongen, het ging supergoed. Daarna ben ik thuis blijven trainen. In eerste instantie was ik enorm fanatiek omdat het EK nog gepland stond. Toen dat toernooi wegviel was het wat minder. Maar ik heb het uiteindelijk weer opgepakt, al ben ik blij dat we nu weer mogen springen. Dat heb ik gemist.” De bijbehorende spierpijn neemt ze voorlopig voor lief. „Vooral mijn benen en rug voel ik wel. Maar dat hoort erbij.”

Ook Thalissa Wijkstra, regerend Nederlands kampioene bij de jeugd, weet dat het weer even wennen is. „Het voelt best even gek. Thuis heb ik ook eentrampoline, maar die veert een stuk minder. Toen ik hier weer voor het eerst mocht springen, schoot ik zo de lucht in”, lacht Wijkstra. „Als ik weer een beetje gewend ben, ga ik weer oefeningen trainen.”

Triffis Alkmaar terug op trampoline