7 maart 2017

International Kelly Zeeman krijgt haar revanche tegen Zweden

Op weg naar de Europese kampioenschappen voetbal in Nederland sprak ik international Kelly Zeeman tijdens de Algarve Cup. Voor het Noordhollands Dagblad maakte ik een verhaal over het toernooi in Portugal.

Het hele verhaal lees je hieronder.

International Kelly Zeeman krijgt haar revanche tegen Zweden

Winnen van Zweden. Voor voetbalster Kelly Zeeman (23) was het misschien wel het grootste doel tijdens de Algarve Cup in Portugal. Maandag werd dat doel bereikt. Met 1-0 wonnen de ’Oranje-leeuwinnen’ van Zweden.

Een week geleden was Zeeman al strijdlustig. „Ik wil sowieso winnen van Zweden, want die moeten we nog terugpakken”, verklaarde de Markense international.

Vorig jaar speelde Oranje immers met 1-1 gelijk tegen de Zweedse vrouwen. Erger nog, het gelijkspel betekende het einde van de olympische droom van de Nederlandse voetbalsters. Een te korte terugspeelbal van Zeeman vormde destijds de aanleiding voor de gelijkmaker van de Zweedse ploeg. „Dat ging gewoon op een ongelukkige manier. Natuurlijk denk ik er nog weleens aan terug”, vertelt ze.

In Portugal begon Zeeman echter zonder extra zenuwen aan de wedstrijd tegen het Zweedse team. „Het is belangrijk om er niet te veel bij stil te staan. We hebben het goed gedaan, het is mooi dat we hebben kunnen winnen.”

Generale

Tijdens de Algarve Cup speelde Zeeman met de Nederlandse ploeg tegen de toplanden China (1-0 overwinning), Australië (3-2 verlies) en Zweden (1-0 winst). „Het is een goede generale op weg naar het Europees kampioenschap in eigen land. Tijdens dat toernooi spelen we immers soortgelijke wedstrijden. We hebben hier laten zien dat we zeker niet onder doen voor de toplanden.”

Zeeman ziet wat dat betreft dan ook kansen tijdens het EK. „We zijn echt aan het groeien. Iedereen is beter geworden. We staan er echt als een team.”

Individueel gezien is Zeeman de afgelopen periode ook gegroeid, zegt ze. „Een jaar geleden zat ik nog wissel bij Ajax. Ik mocht elke wedstrijd wel invallen, maar daarvoor ga je niet op voetbal.”

In de zomer trainde ze daarom keihard om topfit te kunnen beginnen aan het nieuwe seizoen. Uiteindelijk wierp dat zijn vruchten af. „Ik kreeg de kans en ben nu een vaste waarde in de ploeg. Door veel te spelen word je ook vanzelf beter.” Met Ajax gaat de Markense dit jaar voor het kampioenschap. „En met Oranje gaan we natuurlijk voor het hoogst haalbare tijdens het EK in eigen land.”

Concurrentie

Zeeman verkeert er nog over in het ongewisse of ze in Oranje ook een vaste waarde zal zijn tijdens het EK. „Ik heb op mijn positie goede concurrentie. Maar ik doe er alles aan om er te staan.”