21 december 2017

Streven naar drie witte blaadjes

In aanloop naar de Nederlandse kampioenschappen gewichtheffen interviewde ik Kim Vulperhorst voor het Noordhollands Dagblad.

Na diverse gewichthefwedstrijden doet ze nu voor de eerste keer mee aan het NK.

Haar doel is duidelijk: drie witte blaadjes en de woorden ‘goede lift’ na de snatch en de clean and jerk.

Kim Vulperhorst

Streven naar drie witte blaadjes

Drie keer een wit blaadje van de jury en de woorden ’goede lift’ na de snatch en de clean and jerk. Dat is wat gewichthefster Kim Vulperhorst (24) het liefst wil zien én horen tijdens het NK gewichtheffen. Onlangs plaatste de Bovenkarspelse zich tijdens haar allereerste officiële wedstrijd voor dit titeltoernooi.

Gewichtheffen doet Vulperhorstal sinds 2015, maar aan bondswedstrijden deed ze nog niet eerder mee. „Ik maakte kennis met het gewichtheffen toen ik startte met CrossFit in Hoorn. Destijds kregen we les van meervoudig wereldkampioen Dio Deegenaars. Ik merkte al gauw dat ik al erg sterk was omdat ik voorheen veel fitness deed”, vertelt ze.

Techniek

Door haar kracht ging Vulperhorst de eerste periode dat zij de sport beoefende met grote sprongen vooruit. „Toen ik ook de techniek eenmaal goed beheerste, ging het nog veel sneller. Vooral dat technische gedeelte maakt het gewichtheffen zo leuk. Het is niet dat je zomaar de stang omhoog trekt. Nee, er komt van alles bij kijken. Van begin tot eind.” Haar eerste wedstrijden deed ze vorig jaar al. „Maar dat waren gewichthefwedstrijden voor CrossFit atleten. Daar zijn de regels veel minder streng. Nu moet ik bijvoorbeeld extra goed letten op het direct ’locken’ van mijn ellebogen na de lift. Anders telt hij niet.” Sinds augustus focust Vulperhorst zich specifiek op het gewichtheffen. „Ik wilde weleens zien hoever ik eigenlijk kon komen en heb daarom een aantal wedstrijden uitgezocht”, vertelt ze.

Trainingsschema’s

Om zich hier zo goed mogelijk op voor te bereiden sloot ze zich aan bij North West Weightlifting in Den Helder. „Zij maken trainingsschema’s voor me en helpen me bij mijn wedstrijdvoorbereiding. Ook train ik nog bij CrossFit 1693 in Wervershoof en in de sportschool in Bovenkarspel. Elke dag train ik minstens een uur.”

Onlangs deed Vulperhorst mee aan bondswedstrijden in Veldhoven en daar plaatste ze zich officieel voor de nationale titelwedstrijd. „Plaatsing voor het NK was niet mijn eerste doel, maar toen ik erachter kwam welke punten ik moest halen wist ik dat het haalbaar was. Maar ik moest het nog wel doen. Ik was heel zenuwachtig.”

Met een snatch van 65 kilo en een clean and jerk van 81 kilo plaatste Vulperhorst zich echter ruimschoots voor het NK in de gewichtsklasse -69 kilo. „Bij het NK ga ik vooral voor de ervaring. Het klinkt mooier als ik zeg dat ik eerste wil worden, maar ik ben realistisch. Het is mijn eerste NK en niet iedereen kan zeggen dat hij meedoet aan een nationale titelstrijd.”

Focus

De komende weken focust Vulperhorst zich volledig op het gewichtheffen. „Ik krijg weer een nieuw trainingsschema en ga nog extra letten op mijn voeding. Ja, ook al is het kerst.”

Bij het NK krijgen Vulperhorst en haar concurrenten drie kansen op de onderdelen snatch en clean and jerk. „Als je drie keer een wit blaadje van de jury te zien krijgt dan geeft dat wel een gevoel van voldoening. Spot-on lifts laten zien, dat is wat ik wil.”

Het NK is op 13 januari in Utrecht.