NED vs POR: #9 Feestje? Uhm, wacht nog even!

NED vs POR: Feestje?

Regelmatig vragen mensen me wat de grootste verschillen zijn tussen Nederland en Portugal. Natuurlijk zijn er verschillen die nauwelijks opvallen, maar er zijn ook dingen die zeer duidelijk zijn. In deze rubriek probeer ik de leukste, grappigste en misschien wel meest irritante verschillen op een rijtje te zetten.

Dit keer uitgaan. Een feestje in Portugal is immers nogal ‘anders’. En dan heb ik het eigenlijk vooral over de tijd waarop we hier naar een bar of een club gaan.

Feestje?

In Nederland gaan we, in tegenstelling tot de Portugezen, immers vrij op tijd uit. We drinken wat thuis of bij vrienden en gaan rond middernacht richting de kroeg of club. Want ja, enorm laat aankomen bij je uitgaanslocatie kan voor een teleurstelling zorgen. De club kan bijvoorbeeld al vol zijn of er wordt gewoon niemand meer binnen gelaten vanaf een bepaalde tijd.

Bovendien gaan sommige clubs of uitgaanslocaties ook alweer op tijd dicht. Natuurlijk niet die in de grotere steden, maar toch. Hetzelfde geldt in landen als bijvoorbeeld Engeland, waar het feestgedruis al rond 21:00/22:00 uur begint. Daar gaan de meeste kroegen of clubs immers al rond 02:00 of 3:00 weer dicht.

Middernacht? Nee, wacht maar even…

De Portugezen hebben daar nooit last van. Nee, als je hier om 03:00 of 04:00 uur eens bij een club aan komt zetten kijkt niemand daar raar van op. In tegendeel: wie rond middernacht de club (al) betreedt wordt eigenlijk een beetje gek aangekeken.

Toen ik eind vorig jaar mijn neef over de vloer had namen ik en mijn Engelse huisgenote hem mee naar een van de bekendste clubs van Lissabon. We arriveerden rond een uur of 02:00 en het begon al lekker druk te worden.

Rond 05:30 hadden we het echter wel gezien en verlieten we de club. Buiten stond een lange rij. Mijn neef vroeg aan ons wat dat was. “Willen ze wat eten of zoeken ze hun jas of zo?” vroeg hij. Nee, absoluut niet. Het waren Portugezen die de club (nu pas) wilden betreden. Die gaan immers toch tussen 07:00 en 09:00 uur weer dicht.

Tijdens een avond uit vloeien de espresso shots rijkelijk

Tja, het nachtleven in Portugal begint laat en eindigt laat. De Portugezen eten over het algemeen ook laat (in het weekend is een uur of elf niets geks). Door het late diner gaat het hele programma eigenlijk op de schop. Alles schuift op en wordt ‘laat’.

Na het avondeten drinken de Portugezen graag nog even een espresso (ook wel een ‘bica’) voor de kroegentocht begint. Dat is immers het eerste wat we hier doen: diverse kleine kroegen bezoeken. In die kroegen wordt niet alleen veel alcohol gedronken, maar vloeien ook de espresso shots rijkelijk. We moeten immers wel de hele nacht wakker blijven!

Pas na de kroegentocht is het tijd voor het bezoeken van een club. Anders ben je toch veel te vroeg? Inmiddels ben ik er al wel een beetje aan gewend, dat ‘late’ uitgaan. Vaak doe ik het echter niet. Ik blijf het gevoel hebben dat mijn hele zondag meteen is verpest.

Als je pas rond 09:00 je bed inkruipt is je hele zondag alweer voorbij. En eerlijk is eerlijk: je ritme wordt er ook anders door. Maar zo nu en dan is het natuurlijk best leuk en gezellig om te doen. Ook dat geef ik toe!