NED vs POR: Om zes uur dineren? Dacht het niet!

NED vs POR: het diner

Regelmatig vragen mensen me wat de grootste verschillen zijn tussen Nederland en Portugal. Natuurlijk zijn er verschillen die nauwelijks opvallen, maar er zijn ook dingen die zeer duidelijk zijn. In deze rubriek probeer ik de leukste, grappigste en misschien wel meest irritante verschillen op een rijtje te zetten.

Dit keer dineren. In Nederland eten we graag op tijd. Tussen vijf en zes staat in de meeste huishoudens het avondeten al klaar. Het is dan ook niet vreemd dat Lange Frans en Baas B in hun nummer ‘Het land van‘ rappen over ‘Het land dat eet om 6 uur en ook nog eens op tijd komt’. 

In tegenstelling tot onze lunch nemen we over het algemeen wel wat meer tijd voor onze avondmaaltijd. Wel nemen we – met ons ‘vroege’ diner – voldoende tijd om weer uit te buiken voor het slapen gaan.

Dineren

De Portugezen doen dat anders. Rond zes uur wordt er immers nog helemaal niet gesproken over het avondeten. Nee, ze hebben het eerder over ‘lanchar’ (snacken) na het werk. Als ze klaar zijn met werken duiken ze immers vaak een cafe in voor een espresso en een lekkere snack. Het avondeten duurt meestal nog wel even.

Ik zeg even, maar in feite duurt het vaak nog wel een paar uur. In Portugal is het namelijk de gewoonste zaak van de wereld om pas rond 21:00 uur eens te beginnen met avondeten. En eerlijk is eerlijk: vaak begint het dan nog niet eens.

De Portugezen vinden het immers fijn om uitgebreid te tafelen en beginnen veelal met een voorafje. Pas daarna volgt de hoofdmaaltijd en een eventueel dessert.

Lang tafelen

Dat lange tafelen doen ze overigens ook al tijdens de lunch. Ook dan eten de Portugezen warm. Waar we in Nederland gauw een broodje kaas wegwerken nemen mijn nieuwe landgenoten rustig een uur tot anderhalf uur de tijd voor de lunch.

Restaurants gaan over het algemeen ook niet voor een uur of zeven of acht open. En als je precies na de ‘openingstijd’ aan komt zetten kijken ze je vaak ook nog wel gek aan. Het is in Portugal immers de gewoonste zaak van de wereld om laat te eten.

Ik zit vaak genoeg in een restaurant waar mensen pas rond een uur of tien, elf komen binnenvallen voor hun avondmaaltijd. En er is niemand die er ook maar iets van zegt. Tja, in Nederland is de keuken rond die tijd echt al gesloten hoor!

Veel eten

Als je wordt uitgenodigd voor een diner bij vrienden is het dan ook verstandig om vooraf niet te veel te eten. Een snack rond een uur of zes kan wel, maar daarna kan je maar beter even niets meer eten. De Portugezen hebben immers voldoende eten voor je klaarstaan. En eten zul je! Bij vrienden moet ik altijd van alles proeven en proberen. En tja, nee zeggen is natuurlijk niet zo heel vriendelijk.

Zelf ben ik nog altijd niet gewend aan het late avondeten in Portugal. Als ik zelf kook of thuis eet doe ik dat vaak rond een uur of zeven of acht. Om eerlijk te zijn vind ik dat ‘laat’ zat. Eigenlijk vind ik de Nederlandse etenstijden namelijk wel prima. Dan ga ik tenminste ook niet met een enorm volle maag naar bed.

Wanneer ik uit eten ga of bij vrienden ga eten houd ik me uiteraard wel aan de Portugese tijden. En ja, dan doe ik ook mee aan het ‘snack-ritueel’ rond een uur of zes.