NED vs POR: Regen, regen en nog eens regen

Regelmatig vragen mensen me wat de grootste verschillen zijn tussen Nederland en Portugal. In deze rubriek vertel ik daar meer over. Dit keer de regen.

Regelmatig vragen mensen me wat de grootste verschillen zijn tussen Nederland en Portugal. Natuurlijk zijn er verschillen die nauwelijks opvallen, maar er zijn ook dingen die zeer duidelijk zijn. In deze rubriek probeer ik de leukste, grappigste en misschien wel meest irritante verschillen op een rijtje te zetten.

Dit keer wil ik het hebben over de regen. Je zult waarschijnlijk denken dat het in Portugal alleen maar zonnig is, maar niets is minder waar. Ook hier regent het wel eens. En ik kan je vertellen dat die vorm van regen nogal verschilt met de Nederlandse regen.

Regen is regen, toch? Tja, dat dacht ik in eerste instantie ook. Toch ben ik daar inmiddels wel op terug gekomen. Waar ik in Nederland heus nog wel de deur uitga als het regent blijf ik in Portugal liever binnen.

En dat is niet omdat ik bang ben voor de Portugese regen. Integendeel. Maar om eerlijk te zijn heb ik simpelweg geen zin om drijfnat te worden als ik even een kwartiertje buiten loop. Want dat is nu eenmaal wat er gebeurt als je door de Portugese regen loopt. En ook op een terrasje kunnen je voeten zomaar drijfnat worden (zie onderstaande foto).

Regen in Lissabon

Natuurlijk blijft het water dat naar beneden komt hetzelfde. En ook de verschillende vormen van regen (miezer, regen, hagel) zijn ons allemaal bekend. Maar waar ik op doel is het verschil in de afvoer en de betegeling van de straten.

In Nederland zijn we wat de waterafvoer betreft verwend. Natuurlijk regent het in Nederland veel vaker dan in Portugal. Dus de afvoer moet simpelweg ook wel goed zijn, maar toch. In ons koude kikkerlandje kun je zonder problemen door de regen lopen of fietsen. Paraplu op, regenpak aan en je houdt het nog redelijk droog.

Natte sokken

In Portugal, en dan vooral in Lissabon, is dat wel anders. Natuurlijk zet ik als het regent mijn paraplu op. Dan blijft mijn jas en de bovenkant van mijn broek keurig netjes droog. Mijn schoenen, sokken en broekspijpen daarentegen…. Nee, die zijn vaak kletsnat. En dat heeft alles te maken met de waterafvoer.

Wanneer het in Portugal regent dan regent het goed. Daarmee bedoel ik: hevige, lange regenbuien. Door de afvoer van het regenwater staat alles meteen blank. Een zebrapad kan je niet gemakkelijk meer oversteken zonder kletsnat te worden. Tuurlijk, ik kan wel een sprongetje maken. Maar de oudere mensen in Portugal zijn wat dat betreft in het nadeel.

Bovendien is wandelen in de Portugese regen ook niet fijn als je snel ergens naar toe wilt. De schattige, kenmerkende Portugese tegeltjes zijn weliswaar heel mooi, maar als het regent zijn ze spiegelglad. Als ik dan wandel lijk ik net een of andere bejaarde oma. Voorzichtig maneuvreer ik me van de ene naar de andere plek. Uitglijden en ook nog eens kletsnat worden is immers nooit mijn plan.

Struggles

En dan heb ik het trouwens nog niet eens over de auto’s. Die razen, ook in de regen, keihard voorbij. Alsof er niets aan de hand is. Dat zie je wel in bovenstaande video.

Indirect zorgen de autobestuurders ervoor dat wij, de voetgangers, drijfnat worden. Want met hun enorme snelheid rijden ze door de plassen heen. Je begrijpt wel waar dat water naartoe gaat. Naar mijn voeten!

Nu zul je begrijpen waarom ik met de Portugese regen liever binnen blijf. Maar als ik echt naar buiten moet, dan bedenk ik me voortaan goed welke schoenen ik aan doe. Want als die nat worden, zijn ze niet zo snel weer opgedroogd.

Zie hier de struggles van het leven in Lissabon ;-). Nee, geef mij dan maar die Nederlandse regen. Kan je tenminste nog wandelen met een paraplu boven je hoofd. Ach, gelukkig regent het in Portugal niet extreem vaak en mag ik binnenkort weer maandenlang genieten van de zomerzon. Ook niet verkeerd, toch?

De headerfoto bij dit artikel is gemaakt door Jitse Jager.