Scorestress tijdens de EK turnen in Cluj-Napoca

Scorestress bij de EK turnen in 2017

Waarschijnlijk zegt de kop van mijn verhaal al genoeg. Tijdens mijn werk bij de EK turnen in het Roemeense Cluj-Napoca heb ik namelijk last van scorestress. De hele dag staar ik naar het grote scherm in de arena om de scores te volgen. Regelmatig verschijnen ze niet eens in beeld of missen we een tussenstand.

En dat terwijl we, de journalisten (maar zeker ook fans), normaal gesproken alle scores kunnen volgen via een online applicatie van Longines.

Dit jaar is dat niet het geval. De scores zijn alleen te volgen op het scherm in de arena. Online zijn ze (bijna) niet te vinden. En ook volledige wedstrijduitslagen zijn pas uren na afloop van de wedstrijd beschikbaar. Het is balen, maar helaas zullen we het er mee moeten doen.

Het is eigenlijk ongelofelijk anno 2017. Iedereen gebruikt Facebook, Twitter en andere apps om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Ook wat turnen betreft. Tijdens deze Europese titelstrijd is dat lastiger dan ooit.

EK turnen en scorestress

Via Twitter en onze LiveTicker probeer ik iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de Europese titelstrijd in Cluj-Napoca. Toch is dat lastiger dan normaal.

De oefeningen uittypen en commentaar geven is een eitje. Nou ja, niet als er veel belangrijke turn(st)ers tegelijk in actie komen natuurlijk. Maar dat ben ik wel gewend.

De stress komt dit keer meer van de scores. Waar ik normaal gesproken de Longines WebApp had openstaan en de scores een-op-een kon overnemen, moet ik nu continu naar het grote scherm kijken.

Dat is overigens niet altijd even succesvol. Regelmatig loopt het systeem vast of komen er scores niet in beeld. Ook tussenstanden zijn slechts af en toe te zien op het scherm. En tja, als je wilt bijhouden of iemand nog kans maakt op een toestelfinale (zoals gisteren het geval was bij de Nederlandse mannen) dan is dat knap lastig.

We overleven het wel…

De eerste wedstrijddag zit er inmiddels op. Vandaag, donderdag, is de dag van de kwalificaties van de dames. De scores zijn al iets beter te volgen op het grote scherm, maar optimaal is het nog altijd niet. Ach, we overleven het wel, zullen we maar zeggen.

Toch is en blijft het een bijzondere situatie. Vooral als je je bedenkt dat we afgelopen nacht om 02:00 uur pas de officiële resultaten van de eerste wedstrijddag ontvingen.

Gelukkig hadden wij diverse foto’s gemaakt van het scherm in de hal waardoor we onze wedstrijdverslagen in ieder geval al konden publiceren. Maar als je op kantoor (of thuis) in Nederland zit te wachten op scores is dat een ander verhaal.

Eigenlijk heeft het ook wel weer wat. Het voelt een beetje ouderwets. Op deze manier een EK volgen. Optimaal is het allerminst, maar het levert ook wel weer grappige situaties op. Gisteren viel ik terug op mijn ‘ouderwetse’ pen en papier en telde ik handmatig scores op en hield ik tussenstanden bij. Ook wel weer eens grappig om te doen.

Finaleplaatsen

Gisteren behaalden de Nederlandse mannen de eerste finaleplaatsen in Cluj-Napoca. Casimir Schmidt en Bart Deurloo plaatsten zich voor de meerkampfinale en Deurloo behaalde tevens de finale aan rekstok. Vandaag doen de Nederlandse turnsters (Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Tisha Volleman en Kirsten Polderman) een gooi naar de individuele finales.

Ik zal, met een beetje scorestress, weer live-verslag doen van de wedstrijden. Overigens hebben we als pers wel ideale plaatsen op de tribune. We zitten namelijk vlak achter de scoreverwerkers en de wedstrijdspeaker. Enorm dichtbij de ‘actie’ dus. Dat is wel eens anders geweest. Bij sommige toernooien zitten we immers helemaal bovenin de arena. Bovendien is de mixed zone (waar we de interviews doen) redelijk dichtbij onze plaats. Ook dat is niet altijd het geval. Ach, zo valt er altijd over iets klagen.