De vloek van Montpellier

Val Epke Zonderland EK 2015 Montpellier

In 2012 en 2015 vonden de Europese kampioenschappen turnen plaats in het Franse Montpellier. Niets aan de hand, zou je zeggen. Maar stiekem ook weer wel. Twee keer ging het bij turner Epke Zonderland immers mis in Montpellier. En daarom begon hij te denken aan een vloek. De vloek van Montpellier.

Twee keer was ik erbij in Montpellier. Beide keren zag ik het misgaan bij Zonderland. Zowel in 2012 als in 2015 was hij de topfavoriet voor goud. Maar een val in de kwalificaties zorgde ervoor dat hij niet eens in de finale terechtkwam.

In 2012 was iedereen onder de indruk van Zonderland tijdens de podiumtraining. Voor het eerst liet hij immers zijn unieke combinatie, de Cassina-Kovacs-Kolman, zien in bij een wedstrijd. Alle ogen waren op de Friese turner gericht tijdens de kwalificaties. Maar het ging mis. Zonderland ging onderuit met de Kolman. Weg finale.

Een paar maanden later greep hij wel de Olympische titel aan rekstok, maar in Montpellier had hij nog iets recht te zetten. Die mogelijkheid was er drie jaar later, in 2015, toen de Europese kampioenschappen opnieuw in de Franse stad plaatsvonden.

De vloek van Montpellier

Hij was er klaar voor. Een finaleplaats moest mogelijk zijn. Maar door een inschattingsfout met zijn Kolman-Gaylord 2 combinatie ging het opnieuw mis. In de mixed zone zocht ik samen met mijn collega Carolien van Sports2Visuals op.

Mijn eerste vraag was natuurlijk voor de hand liggend. “Is dit de vloek van Montpellier?”, vroeg ik aan Epke. “Je zou bijna wel denken dat het een vloek is. Ik ging hiernaar toe met het idee om iets recht te zetten, maar uiteindelijk overkomt me hetzelfde als drie jaar geleden,” zei Epke, die destijds als regerend Europees kampioen naar Montpellier was afgereisd.

Zonderland noemde het dan ook een ‘zelfde soort toernooi als drie jaar geleden’. Hij behaalde net geen plaats in de brugfinale en aan rekstok ging hij simpelweg onderuit.

Deurloo

Overigens was Zonderland niet de enige Nederlandse turner die met een opmerkelijke situatie te maken kreeg. Ook voor Bart Deurloo was het geen succesvol EK. De Ridderkerker hoopte voorafgaand samen met Zonderland de rekstokfinale te halen, maar dat ‘feest’ ging niet door.

Deurloo ging niet onderuit in Montpellier, maar kreeg een belachelijk lage score toebedeeld van de jury. Zelf wist Deurloo niet waar dat aan lag. “Het ging gewoon goed, natuurlijk had ik wat slordigheidjes. Het was geen topscore waard, maar dit is buitengewoon laag. Iedereen feliciteerde me, maar toen we het cijfer zagen snapte niemand er wat van,” aldus Deurloo, die erkende dat hij heel fit en gefocust was.

De turner van O&O Zwijndrecht had in Montpellier immers maar een doel voor ogen. “Epke en ik hadden één en twee moeten worden. Iedereen had dat in z’n hoofd zitten. Toen Epke uitviel dacht ik meteen misschien word ik dan wel kampioen, maar het is me blijkbaar niet gegund.”

Ook bondscoach Mitch Fenner bleek niets van Deurloo’s rekstokscore te begrijpen. Dat liet hij weten middels onderstaande (geniale) Tweet:

Tweet van Mitch Fenner - EK 2015